Bercsényi

Bercsényi Zöld Kör

A BME-s kolik közül érdemes kiemelni a Bercsényi építész kolit, mivel itt egy zöld tagra csupán 15 lakó jut (a koli 280 fős), így viszonylag jó terep adott a különböző szelektív rendszerek kipróbálására (pl. komposztálás).

A szelektív gyűjtés 2-3 éve kezdődött. A papír és PET szelektálása hamar megvalósult gazdasági érdek miatt (fele annyiért szállítják, mintha vegyes lenne).

A lakók hamar megtanulták az új rendszer használatát, pedig az egész nem állt másból, mint szintenként egy-egy kilincsre vagy állványra akasztott zsákból és infós anyagból (Mit, mibe?). A szintekről a szelektív anyag pedig beépített emberünk, "Józsi bácsi" (koli karbantartó) segítségével kerül le a megfelelő udvari konténerbe. Ezúton is szeretnénk megköszönni a koli dolgozóinak munkáját!

A konyhai használt olaj szintenként üvegbe, majd hordóba kerül, amit ingyen szállítanak el.

Az alu a szintenkénti hulladéktárolóban gyűlik. Ezt elvileg a leszerződött elszállító piaci áron megveszi, sajnos a válság miatt az ár a szállítási költséget fedezte csupán.

Az üveg hulladékkal kapcsolatban megkezdődtek a tárgyalások. Az elszállító olyan árat ajánlott, ami kedvezőbb az üveg vegyes hulladékkénti elszállításánál, így van esély arra, hogy a Kollégiumi Osztály szerződést köt a céggel.

Új projekt a komposztálás, mely 2010 márciusa óta fut a Bercsényi koliban. A tapasztalatok begyűjtése után a többi koli számára is bevezetésre kerülhet a rendszer.

A kolikban a vezetés minden olyan szelektív rendszert támogat, melyek kiépítése nem kerül költségbe számára, valamint a kedvező elszállítási ár miatt jól is jár. Ígéretet kaptunk arra, hogy a szelektív rendszerrel megspórolt pénz egy részét további "zöld" rendszerekbe fektethetjük majd.

A szelektív hulladékgyűjtés még kiterjed a következő anyagokra is:

  • Elem: gyűjtő a koli előtérben.
  • Kupak: karitatív célra.
  • Elektromos: félévenként egyszer.