A versenyről

Zöld Tanszék Verseny

A BME Egyetemi Zöld Kör (EZK) azzal a céllal indította be a Zöld Tanszék Programot, hogy motiválja és támogassa az Egyetem tanszékeit és más szervezeti egységeit abban, hogy működésük környezettudatossá váljon. A program keretében elsőként 2010-ben meghirdettük a Zöld Tanszék Versenyt, ahol a nevezők megkaphatják a „Zöld Tanszék” minősítést. Természetesen keressük a környezettudatos szemléletben legelőrébb járó, „Legzöldebb Tanszék”-et, illetve a verseny ideje alatt „Legtöbbet Zöldült Tanszék”-et is.

A versenynek további fontos célja a már meglévő jó gyakorlatok összegyűjtése és közkinccsé tétele is - ezeket szintén itt, a verseny oldalán olvashatják.

A díjakat minden évben Dr. Péceli Gábor Rektor úr adta át egy ünnepélyes díjátadó keretében. Ahogy a Rektor úr az első díjátadón is hangsúlyozta: a versennyel hagyományt szeretnénk teremteni, így a nagy sikerre való tekintettel a Zöld Tanszék Versenyt öt évig minden évben megrendeztük! Természetesen nem szűnik meg a verseny ezt követően sem, de jelentős változtatások várhatóak. A benevezett szervezeti egységek és az Egyetemi Zöld Kör is nagyon élvezte a közös munkát, a közös zöldülést!

Általános javaslatok a program lebonyolításához

Keretek

Mindenképpen javaslunk egy projektindító megbeszélést a tanszék munkatársai között, amelyen egymás közt meghatározzák a versennyel kapcsolatos célokat, a felelősségi köröket. Természetesen kiemelt fontosságú a kollégák és a vezetőség elkötelezettsége, együttműködése. (A verseny végeredményének megállapításakor is szempont, hogy a tanszéki munkatársak mekkora részét sikerült bevonni.) A projekt befejezése után ajánlatos egy lezáró-értékelő megbeszélést is tartani, ahol elhangozhatnak az eredmények, esetleg a jövőben még megvalósítandó feladatok.

Pozitív hozzáállás

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a versenyt pozitív szemlélettel kezdjék és vigyék végig a nevezők, azt szem előtt tartva, hogy mit tudnak megvalósítani, nem pedig azt, hogy mit nem! Természetesen bizonyos dolgok, egyéni adottságoktól-igényektől függően nem megvalósíthatóak egy-egy tanszéken, ezzel semmi  probléma sincs. Minden egyes dolog megvalósulása pozitív eredmény.

Nem minden változás megy végbe egyik napról a másikra; ezért kérjük a nevezőket, hogy legyenek türelmesek, emellett próbáljanak következetesek maradni és kitartani a program mellett a verseny ideje alatt és utána is! Legyenek kitartóak a kollégák támogatásának elnyerésében, szem előtt tartva, hogy egyes kérdésekben lassan lehet eredményeket elérni.